blank

ΕΟΦ: Ανάκληση Καλλυντικών γνωστών εταιρειών! 5/2019

Ανάκληση Καλλυντικών γνωστών εταιρειών από τον ΕΟΦ! Δείτε τη Λίστα και την απόφαση που εκδόθηκε στις 14 Μαΐου 2019!

Το μακιγιάζ μπορεί στην κυριολεξία να μεταμορφώσει ένα πρόσωπο και να το κάνει να φαίνεται ακόμα και δέκα χρόνια νεότερο. Πόσο ασφαλή είναι όμως τα καλλυντικά που κυκλοφορούν στην αγορά και κατά πόσο προστατεύουν το δέρμα από βραχυπρόθεσμες ή μακροπρόθεσμες βλάβες; Έχουν περάσει όλα από την έγκριση του ΕΟΦ; Δυστυχώς, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά όσο φαίνονται και αυτό επιβεβαιώνεται από ένα πρόσφατο και καθόλου ευχάριστο γεγονός. Στις 14 Μαΐου 2019 ο ΕΟΦ δηλαδή ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων προχώρησε στην ανάκληση καλλυντικών πολύ γνωστών εταιρειών που περιείχαν ουσίες οι οποίες δεν αναγράφονταν στις συσκευασίες. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή!

ΕΟΦ - Ανάκληση Καλλυντικών γνωστών εταιρειών - LadiesWorld.grNataliia Melnychuk/Shutterstock

Καλλυντικά «μαϊμούδες»!

Το τελευταίο διάστημα έχει γίνει σάλος στα social media αλλά και στο YouTube σχετικά με τα καλλυντικά μαϊμούδες. Beauty bloggers και influencers μιλούν ξανά και ξανά για απομιμήσεις καλλυντικών αμφιβόλου ποιότητας που είναι ικανά να προκαλέσουν ανεπανόρθωτες ζημιές. Τα προϊόντα αυτά έχουν τη μισή τιμή ενός αυθεντικού προϊόντος και φυσικά παρουσιάζονται ως γνήσια! Σίγουρα, η τιμή τους είναι δελεαστική όμως κατασκευάζονται κάτω από τις χειρότερες συνθήκες υγιεινής, περιέχουν επιβλαβείς ουσίες και σε καμία περίπτωση δεν είναι εγκεκριμένα από τον ΕΟΦ. Το καλό με αυτά τα προϊόντα είναι πως κάνουν μπαμ από μακριά ότι πρέπει κανείς να τα αποφύγει και να απευθυνθεί σε πιστοποιημένα και εγκεκριμένα καλλυντικά.

Πόσο αξιόπιστες είναι όμως οι εταιρείες που κυκλοφορούν εκεί έξω και πωλούν καθημερινά αμέτρητες συσκευασίες;

blank Follow Us και στο Instagram!

Paraben free!

Ένα από τα πράγματα που κοιτάζει κανείς όταν πρόκειται να αγοράσει ένα καλλυντικό είναι οι ουσίες που περιέχει. Φυσικά, δεν τις κοιτάζει για να περάσει η ώρα αλλά για να προστατευτεί από αρνητικές επιπτώσεις, όπως οι αλλεργίες. Συνήθως το μάτι μας αναζητά σχεδόν μηχανικά την ένδειξη «Paraben free» στην ετικέτα του προϊόντος. Γιατί; Γιατί τα parabens έχουν συνδεθεί με την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου και για αυτό ολοένα και περισσότερες εταιρείες τα έχουν αντικαταστήσει με πιο ασφαλή και πιο φυτικά συντηρητικά. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα εταιρείες που τα χρησιμοποιούν και το χειρότερο είναι ότι πολλές φορές δεν το αναγράφουν στην συσκευασία. Ενδεχομένως τα paraben free προϊόντα να κοστίζουν λίγο πιο ακριβά αλλά αξίζει και με το παραπάνω η θυσία.

Parabens: Είναι στην πραγματικότητα χημικές ενώσεις με πολύ ισχυρές αντιμικροβιακές ικανότητες. Χρησιμοποιούνται σε φάρμακα, σε τρόφιμα και φυσικά σε καλλυντικά και προϊόντα ομορφιάς. Από το 2004 και μετά όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο ότι είναι βλαβερά για τον οργανισμό.

ΕΟΦ - Ανάκληση Καλλυντικών Μάιος 2019

Ποιά προϊόντα ανακλήθηκαν;

Πάμε λοιπόν στην πρόσφατη ανάκληση καλλυντικών που είναι και το φλέγον ζήτημα! Δεν μας έφταναν τα προϊόντα μαϊμούδες ήρθε και η ανάκληση γνωστών καλλυντικών από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να συμπληρώσει το καρέ! Συνολικά ανακλήθηκαν 4 προϊόντα γνωστών εταιρειών τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν άμεσα από την αγορά. Πρόκειται για συγκεκριμένες παρτίδες προϊόντων που περιέχουν επιβλαβείς ουσίες οι οποίες δεν αναγράφονται στην ετικέτα των συσκευασιών. Συγκεκριμένα είναι 3 κραγιόν από την εταιρεία Lovie και ένα foundation από την εταιρεία Seventeen.

Lovie

Στα 3 κραγιόν της Lovie που ανακλήθηκαν εντοπίστηκε από τον ΕΟΦ το συντηρητικό Methylparaben. Το Methylparaben, όπως είναι φανερό και από το όνομά του, είναι ένας τύπος paraben. Αξίζει να σημειωθεί πως οι ετικέτες των εν λόγω προϊόντων ανέφεραν ότι είναι Paraben Free!

  • Κραγιόν Lovie Lip Booster, Collagen Microsheres VIT. E & Aloe Vera, Paraben Free, No14. (αρ. παρτ. 15911). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS. Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας
  • Κραγιόν Lovie Lip Booster, Collagen Microsheres VIT. E & Aloe Vera, Paraben Free, No52. (αρ. παρτ. 151163). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS. Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.
  • Κραγιόν Lovie MaXi Lip, Grapeseed & Avogado oil VIT. E, Paraben Free, No255. (αρ. παρτ.: 16881). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: LOVIE COSMETICS ATHENS. Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Methylparaben, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

blank Follow Us και στο Instagram!

Seventeen

Από την εταιρεία Seventeen ανακλήθηκε μετά από απόφαση του ΕΟΦ ένα μόνο προϊόν, το οποίο δυστυχώς είναι ιδιαίτερα γνωστό. Στο συγκεκριμένο foundation βρέθηκε το συντηρητικό Phenoxyethanol. Είναι και αυτό ένα συντηρητικό που χρησιμοποιείται, τόσο σε καλλυντικά, όσο και σε άλλα προϊόντα καλλωπισμού. Η συγκεκριμένη ουσία έχει συνδεθεί με σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις και εκζέματα.

  • SEVENTEEN NATURAL VELVET Long lasting matte foundation SPF 20 CAFÉ AU LAIT No 90 (αρ. παρτ.: 1704712434). Υπεύθυνος κυκλοφορίας: HELLENICA S.A). Ανιχνεύθηκε το συντηρητικό Phenoxyethanol, ενώ δεν αναγράφεται στην επισήμανση της συσκευασίας.

Πώς μπορείτε να προστατευτείτε;

Σίγουρα δεν μπορούμε να είμαστε ποτέ σίγουροι για την πραγματική σύσταση των καλλυντικών. Το καλό είναι ότι ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων είναι σε θέση να αξιολογεί και να παρακολουθεί την ποιότητα των προϊόντων ανά πάσα ώρα και στιγμή. Αυτό σημαίνει ότι αργά ή γρήγορα όλα βγαίνουν στην επιφάνεια! Εσείς αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να επιλέγετε εταιρείες που να έχουν άδεια παραγωγής από τον ΕΟΦ και καλλυντικά με όσο το δυνατόν λιγότερες επιβλαβείς και τοξικές ουσίες. Επίσης, θα σας πρότεινα να ρίχνετε και μια ματιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα στην επίσημη ιστοσελίδα του ΕΟΦ! Στην ενότητα με τις ανακλήσεις καλλυντικών δημοσιεύονται πολλές σημαντικές ανακοινώσεις!

Καλό είναι κορίτσια μου να έχουμε τα μάτια μας ανοιχτά και να προσέχουμε όσο περισσότερο μπορούμε! Η υγεία μας είναι πάνω από όλα! Μην το ξεχνάτε ποτέ αυτό!

Τα ξαναλέμε σύντομα! Φιλάκια σε όλες!

Θέλεις να λαμβάνεις πρώτη όλα τα νέα άρθρα που ανεβαίνουν στο LadiesWorld.gr ?

Κάνε την Εγγραφή σου ΕΔΩ για να είσαι πάντα Ενημερωμένη!

Loading

LadiesWorld.gr – Όλα τα Μυστικά Ομορφιάς είναι Εδώ!

CO-FOUNDER : LadiesWorld.gr YOUTUBE CHANNEL : LadiesWorldGR

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *